Aktualności


2019/11/15, Komunikat dla mieszkańców Gryfina

Trakcja PRKil S.A. w związku z realizacją przebudowy infrastruktury pasażerskiej na Stacji Gryfino, uprzejmie informuje że od 18 listopada 2019 r. do 31 stycznia 2020 r. peron nr 3 będzie nieczynny a obsługa podróżnych będzie realizowana z peronów nr 1 I nr 2.

Za wszelkie utrudnienia przepraszamy.


2019/11/15, Ogłoszenie Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino

Ogłoszenie Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino w sprawie konsultacji społecznych dotyczących projektu "Rocznego programu współpracy Gminy Gryfino z organizacjami pozarządowymi i innymi uprawnionymi podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego na rok 2020".


2019/11/20, Wystawa „Gryfino powojenne”

Wystawa, której oficjalne otwarcie odbyło się we środę, 20 listopada 2019 r. o godzinie 10.00 została przygotowana przez Bibliotekę Publiczną w Gryfinie. Jej zawartość to zdjęcia, kawałki wspomnień i dokumenty wykonane po 1945 r. Wystawa znajduje się na pl. Księcia Barnima I. Na wystawie zobaczymy dokumenty z pierwszych miesięcy po wojnie oraz plakaty informacyjne, drukowane jeszcze niemiecką czcionką na ul. Kościuszki. Koncepcja wystawy to wyimaginowany pamiętnik gryfinianina, z wklejonymi wspomnieniami.

Blisko 100 zdjęć przedstawia Gryfino, jakie zapamiętali pierwsi jego mieszkańcy, osiedli tu pracownicy elektrowni „Dolna Odra” oraz przybyłe z nimi rodziny. Są tam więc dwie pierwsze szkoły, pierwsze zakłady pracy, pierwsze zbudowane po wojnie osiedle mieszkaniowe oraz miejsca i wydarzenia magiczne jak plaża, kino „Gryf”, czy odbudowa mostu na Regalicy. Nie brakuje również pamiątek gryfińskiej opozycji antykomunistycznej, powstałej jeszcze przed rokiem 1980.

Opisy zdjęć i dokumentów zostały przetłumaczone na język niemiecki, ukraiński i gruziński w celu przybliżenia historii powojennej, naszym zachodnim sąsiadom, licznej wspólnocie ukraińskiej, zamieszkującej nasze miasto oraz odwiedzających nas gości z współpracującej z Gryfinem Gruzji. Wystawa po ekspozycji na pl. Barnima gdzie pozostanie do 3 grudnia 2019 r., zostanie zaprezentowana na Górnym Tarasie i nabrzeżu. Zdjęcia pochodzą ze zbiorów Krzysztofa Sikory, Krzysztofa i Felicji Serdakowskich, Aleksandra Dąbkiewicza, Włodzimierza Wesołowskiego, Aleksandry Ogrodnik, Marii Dobromilskiej, Mirosława Witkowkiego, Elektrowni Dolna Odra, Archiwum Państwowego w Szczecinie, Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Szczecinie, RSW „Prasa Książka Ruch” oraz Biblioteki Publicznej w Gryfinie.

Wystawa powstała dzięki wsparciu finansowym gminy Gryfino oraz środkom programu „Patriotyzm jutra” zarządzanemu Muzeum Historii Polski.


2019/11/18, Protokół z przebiegu konsultacji społecznych - projekt uchwały Rady Miejskiej w Gryfinie w sprawie nadania nazwy ulicy w mieście Gryfino, obręb ewidencyjny Gryfino 4

Celem przeprowadzenia ankiet konsultacyjnych było zebranie od mieszkańców rejonu ulicy Letniej i Pogodnej w Gryfinie, obręb ewidencyjny Gryfino 4, dla drogi stanowiącej własność Gminy Gryfino zawartej w działkach 466/5, 1429/10, 464/7,1429/8,474/1,463/6, propozycji nadania nazwy ulicy w tej drodze. W wyniku przeprowadzonych konsultacji społecznych do Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie wpłynęło 16 ankiet, w których 15 mieszkańców zaproponowało nazwę:"Tęczowa" oraz 1 mieszkaniec nazwę: "Zimowa".

Protokół


2019/11/12, Spotkanie informacyjne w sprawie "Budowy drogi krajowej nr 31 na odcinku w. Radziszewo A6/31 (z węzłem) - Gryfino"

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Szczecinie oraz Biuro Projektów TRAKT sp. z o. o. sp. k. z siedzibą w Katowicach serdecznie zapraszają na spotkania informacyjne w sprawie: "Budowy drogi krajowej nr 31 na odcinku w. Radziszewo A6/31 (z węzłem) - Gryfino".

Celem spotkań jest poinformowanie społeczeństwa o planowanej inwestycji drogowej, tj. budowie drogi krajowej nr 31. W trakcie spotkań mieszkańcy będą mogli zapoznać się z rozważanymi wariantami przebiegu tras drogowych oraz zgłaszać swoje opinie i pytania.
Ankiety do zgłoszenia opinii i uwag będą dostępne w trakcie spotkań.
Spotkanie odbędzie się: 20.11.2019 r. godz. 16.00 w Szkole Podstawowej nr 3 im. Noblistów Polskich w Gryfinie, ul. Iwaszkiewicza 70, 74-101 Gryfino

Zorganizowany zostanie darmowy przewóz mieszkańców Radziszewa, Daleszewa, Nowych Brynek i Czepina:
- odjazd 20.11.2019 r., godz. 15:30 – przystanek ”02 RADZISZEWO SZCZECIŃSKA” (obsługa wszystkich przystanków na trasie przejazdu
w miejscowościach Radziszewo, Daleszewo, Nowe Brynki, Czepino)
- po zakończonym spotkaniu – odwóz mieszkańców analogiczną trasą, do przystanku „01 RADZISZEWO SZCZECIŃSKA”

Wypełnione i podpisane Ankiety będzie można złożyć podczas spotkania, lub przed upływem 14 dni wysłać drogą mailową lub tradycyjną na adres:
- Urząd Miasta i Gminy w Gryfino, ul. 1 Maja 16, 74-100 Gryfino, adres e-mail: burmistrz@gryfino.pl
- GDDKiA Oddział w Szczecinie, al. Bohaterów Warszawy 33, 70-340 Szczecin, adres e-mail: sekretariat_szczecin@gddkia.gov.pl
 


2019/11/15, „Świeć przykładem”. Profilaktyka bezpieczeństwa w Gminie Gryfino

W dniach od 14 listopada do 28 listopada 2019 r. Referat Spraw Społecznych wraz z Gminnym Centrum Zarządzania Kryzysowego przy współpracy z Komendą Powiatową Policji w Gryfinie, Strażą Miejską w Gryfinie oraz Oddziałami Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie przeprowadzają akcję profilaktyczną: „Świeć przykładem”.

Akcja ma na celu poprawę bezpieczeństwa poprzez zawieszanie elementów odblaskowych oraz zakładanie opasek odblaskowych, które zwiększają widoczność na drodze a tym samym poprawiają bezpieczeństwo.
Odblaski zakupione zostały z budżetu Gminy Gryfino.


2019/11/18, Złote i Diamentowe Gody

Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino zaprosił 18 par jubilatów złotych godów w celu wręczenia medali przyznanych przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz 7 par które przeżyły w związku małżeńskim 60 lat.

Jubilaci 50-lecia:

Krystyna i Mieczysław Auguścik
Janina i Roman Czapiewscy
Lucyna i Henryk Gajdemscy
Kinga i Grzegorz Karpiccy
Lucyna i Józef Koczan
Jolanta i Józef Kois
Krystyna i Jerzy Kufel
Irena i Stanisław Mikołajczyk
Teresa i Stanisław Namiecińscy
Danuta i Józef Odrowscy
Wiesława i Andrzej Orwinowscy
Grażyna i Eugeniusz Pokorscy
Maria i Zenon Sajnóg
Halina i Józef Senisz
Anna i Kazimierz Surdaccy
Krystyna i Marian Wiszniowscy
Krystyna i Jan Wojtas
Elżbieta i Wiesław Żelech

Jubilaci 60-lecia:

Czesława i Franciszek Dunajewscy
Edyta i Bronisław i Dworzyńscy
Czesława i Leopold Granis
Felicja i Paweł Krajczewscy
Zofia i Jan Mielnik
Janina Pietruch-Grabowska i Tadeusz Grabowski
Stanisława i Władysław Tomczyszyn

Życzymy Jubilatom kolejnych lat w zdrowiu i szczęściu!


2019/11/12, Gminne obchody Święta Niepodległości

W poniedziałek, 11 listopada odbyły się gminne obchody Święta Niepodległości.

Rozpoczęły się one od złożenia kwiatów przy pomniku Marszałka Piłsudskiego na Placu Pamięci Sybiraków w Gryfinie.

Po tej części odbyła się msza św. w intencji Ojczyzny w Kościele pw. Narodzenia NMP w Gryfinie.

Punktualnie o 11.11 po odśpiewaniu Hymnu Polski wyruszył z gryfińskiego nabrzeża Gryfiński Bieg Niepodległości.


2019/11/12, Koncert Muzyki Polskiej z okazji Dnia Niepodległości

W dniu 10 listopada 2019 roku odbył się wyjątkowy Koncert Muzyki Polskiej z okazji Narodowego Święta Niepodległości!

W Kościele pw. Narodzenia NMP w Gryfinie zaśpiewały Chór „Res Musica” z Gryfina oraz Szczeciński Chór Chłopięcy „Słowiki”.


2019/11/12, Międzynarodowy Turniej Szachowy „TORGELOW-OPEN 2019” w Niemczech

Kolejny bardzo dobry występ zanotowali nasi szachiści w XXVIII Międzynarodowym Turnieju Szachowym „TORGELOW-OPEN 2019” w Niemczech. W zawodach wystartowali reprezentanci 15 klubów i ośrodków szachowych z Niemiec i Polski. Na sali gry zameldowali się reprezentanci min., Torgelow, Greifswalde, Wittenberge, Neubrandenburga, Goritz, Ueckermunde, Angermunde,oraz Szczecina, Gorzowa, Goleniowa i nasi – z UKS Biały Pion. Zauważalni nie tylko z racji zielonych koszulek ale też z solidnej i efektywnej gry.

Od początku, do ostatniej rundy, gryfiniacy bez respektu walczyli z rywalami a widok zawodnika z Gryfina grającego na pierwszych szachownicach wielokrotnie pojawiał się podczas turniejowych rund. Stąd pewno i niezłe wyniki w obu grupach wiekowych, do 10 i 16 lat. Wśród dziesięciolatków, doskonały turniej rozegrała Liwia Babińska. Jej rozważne i dojrzałe partie rozgrywane na najwyższych szachownicach, wzbudziły uznanie wielu obecnych na sali szkoleniowców. Nasza zawodniczka uzyskała 6,0 punktów z siedmiu partii i w klasyfikacji generalnej zajęła II miejsce ustępując zwycięzcy z Torgelow punktacją pomocniczą, chociaż w bezpośrednim pojedynku to ona była górą! Liwia otrzymała również puchar dla najlepszej 10-latki turnieju. Podobną sytuację zanotowano w grupie starszej. Szymon Soszka w całym turnieju nie przegrał żadnej partii (2 remisy) i z taką samą ilością punktów w „generalce” był drugi. W tej grupie puchar dla najlepszej 12-latki otrzymała Nina Lesiak. Dobre zawody w Torgelow rozegrali również: Krzysiu Chęś trzeci wśród ośmiolatków oraz Filip Lewandowski IVm. i Przemek Gągoliński VIIIm. do lat 10. W grupie starszej w czołówce znaleźli się także, Bartosz Nędzarek, Bartosz Szpura i Martyna Kuryło. Na pochwałę zasłużyli wszyscy grający zawodnicy. Zarówno wymienieni powyżej ale i też pozostali, Gustaw Piec 4,0p. Paulina Wawrzyniak, Oliwier Ślusarczyk, Aleksandra Kucharczyk po 3,0p. Wojtek Olszewski i Hania Grabowska po 2,0p. oraz Basia Piec 1,5p. Brawo !

To był bardzo udany wyjazd szkoleniowy oraz integracyjny, stanowiący doskonały bodziec do rozwoju umiejętności szachowych. Zmagania ze stresem i odpowiednia reakcja na szybko zmieniające się sytuacje mobilizowały do efektywnej gry, a wiele elementów taktycznych zostało wprowadzonych w realia bezpośredniej walki z przeciwnikiem. Ponadto, obserwacja rywali i ich zachowania ale też i własna postawa, ukazywała najważniejsze przesłanie tej gry – ponadczasowe FAIR PLAY, szacunek dla przeciwnika bez względu na jego narodowość, przynależność klubową czy umiejętności szachowe.

Bardzo serdeczne podziękowania, składamy wszystkim rodzicom którzy pomagali podczas wyjazdu na zawody. Za Wasz poświęcony czas, zaangażowanie, zdjęcia oraz jak zawsze miłą szachową atmosferę. Dziękujemy!


2019/11/12, To była piękna biało – czerwona uroczystość!

8 listopada 2019 z okazji 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polską w Przedszkolu nr 5 im. Calineczki w Gryfinie odbyło się uroczyste spotkanie, podczas którego został z dumą odśpiewany „Hymn Polski” oraz inne pieśni patriotyczne.

Było pięknie, biało – czerwono i odświętnie. Można było również podziwiać „Krakowiaka” w wykonaniu „Starszaków” w pięknych strojach ludowych. W tym świątecznym dniu z Kancelarii Prezydenta Rzeczpospolitej dzieci otrzymały w prezencie Flagę Polski.

Całej uroczystości przyglądali się zaproszeni Goście: Pan Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino Tomasz Miler oraz dumni Rodzice naszych przedszkolaków. Wszystkim dziękujemy za przybycie i wspólne świętowanie.


2019/11/07, Spotkanie dot. budowy bloków gazowych w Elektrowni Dolna Odra w Nowym Czarnowie

W dniu 6 listopada 2019 r. w biurze Wojewody Zachodniopomorskiego odbyło się spotkanie, w którym oprócz Wojewody Tomasza Hinca uczestniczyli Poseł na Sejm RP Artur Szałabawka, Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino Mieczysław Sawaryn oraz Dariusz Zieliński - Burmistrz Barlinka - miasta partnerskiego Gryfina.

Rozmowy dotyczyły m.in. planów budowy bloków gazowych w Elektrowni Dolna Odra w Nowym Czarnowie oraz inwestycji doprowadzającej gaz do Dolnej Odry przez tereny Gminy Gryfino co da szansę na gazyfikację miejscowości wiejskich nieposiadających instalacji gazowych oraz strefy przemysłowej. Inwestycja dostarczy dobrego paliwa podmiotom gospodarczym, co ma olbrzymie znaczenie dla ochrony środowiska oraz radykalnego zmniejszenia smogu.


2019/11/15, Kolejne spotkanie profilaktyczne

2019/11/07, Kolejna akcja profilaktyczna

W dniu 07 listopada 2019 r. Referat Spraw Społecznych, Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego w Gryfinie przy współpracy ze Strażą Miejską w Gryfinie, Komendą Powiatową Policji w Gryfinie, Komendą Powiatową Straży Pożarnej w Gryfinie przeprowadzili kolejną akcję profilaktyczną pn. „Kierowco bezpiecznie przewoź Janka i Olę w foteliku w zapiętych pasach”.

Tym razem akcja została przeprowadzona przy Szkole Podstawowej nr 3 w Gryfinie oraz przy Szkole Podstawowej w Żabnicy.

Celem akcji jest przypomnienie kierowcy jak ważne jest przewożenie dzieci w fotelikach samochodowych z zapiętymi pasami, które ratują życie.

Kierowcy uczestniczący w akcji otrzymali zawieszkę do samochodu z wierszykiem profilaktycznym. Rozdano kolejne 300 zawieszek zakupionych z budżetu Gminy Gryfino.

Powyższe działania odbywają się z inicjatywy Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino i prowadzone są cyklicznie w miejscowościach na terenie Gminy Gryfino.


2019/11/06, Refundacja na dofinansowanie inwestycji w przetwórstwo żywności

Dyrektor Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach informuje że od 21 listopada do 20 grudnia 2019 r. będzie uruchomiony nabór wniosków skierowany do rolników i domowników, którzy prowadzą lub chcą rozpocząć prowadzenie rolniczego handlu detalicznego. Jest to ujęte w PROW 2014-2020, poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój".

Wsparcie finansowe w formie refundacji do 100 tys. zł, tj. 50% kosztów kwalifikowalnych przyznaje się na operacje polegające na: wykonywaniu lub podejmowaniu przez rolników lub małżonków tych rolników podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie, działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego.




2019/11/04, XIV sesja Rady Miejskiej w Gryfinie

W dniu 31 października odbyła się XIV sesja Rady Miejskiej w Gryfinie. Podczas sesji przywitano nowego sołtysa sołectwa Krajnik Pana Sebastiana Jazdowskiego.

Radni przyjęli m.in. uchwałę w sprawie określenia stawek podatku od nieruchomości na terenie miasta i gminy Gryfino oraz uchwałę w sprawie przyjęcia "Wieloletniego Programu Gospodarowania Mieszkaniowym Zasobem Gminy Gryfino w latach 2019-2023".


2019/10/24, Nowy sprzęt dla Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu gminy

Za nami kolejne posiedzenie Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego zwołane przez Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino. Tematem posiedzenia było omówienie planu ochrony przed powodzią.

Posiedzeniu przewodniczył Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Paweł Nikitiński. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele: Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Gryfinie, Komendy Powiatowej Policji w Gryfinie, Nadzoru Wodnego, Straży Miejskiej, Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych, Gryfińskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego, Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu gminy Gryfino oraz Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych oraz Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie.

Podczas posiedzenia zapoznano wszystkich zgromadzonych z głównym celem i założeniami powstania planu ochrony przed powodzią oraz zagrożeniem występowania podtopień i powodzi. Omówiono zadania jednostek organizacyjnych w czasie zagrożenia powodziowego. Skonsultowano ilość sił i środków Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Gryfinie gotowych do użycia podczas działań powodziowych.

Podczas takich spotkań omawiane są również kwestie przygotowań Policji do ewakuacji osób i zabezpieczenia mienia podczas wystąpienia zagrożeń wynikających z podtopień i powodzi.

Odpowiednie służby zajmują się również monitoringiem sytuacji hydrologicznej. Omówiono wyposażenie gminnego i powiatowego magazynu przeciwpowodziowego oraz wyposażenie jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych w sprzęt do działań powodziowych. Niezwykle ważną kwestią w takich sytuacjach kryzysowych jest również zabezpieczenie oczyszczalni ścieków na wypadek powodzi.

Prowadzący posiedzenie przypomniał wszystkim zgromadzonym jakie zadania należy wykonać aby zminimalizować skutki wystąpienia tych zagrożeń, prosząc
o dalszą współpracę służb przy wymianie informacji odnośnie ewentualnych zagrożeń, które mogą wystąpić na terenie Gminy Gryfino.

Na zakończenie Burmistrz Mieczysław Sawaryn przekazał Ochotniczym Strażom Pożarnym z terenu gminy Gryfino sprzęt o wartości ponad 200 tysięcy złotych zakupiony ze środków Gminy Gryfino oraz ze źródeł zewnętrznych:
Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska, Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej, Urzędu Marszałkowskiego, Oddziału Wojewódzkiego Związku OSP RP w Szczecinie.

 


2019/10/29, Informacja dla przedsiębiorców oferujących torby na zakupy z tworzywa sztucznego

Przedsiębiorco, oferujesz torby na zakupy z tworzywa sztucznego, objęte opłatą recyklingową? Pamiętaj o wpisie do Rejestru Bazy danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO)!

Zgodnie z art. 6 ust. 27  ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2019 r. poz. 1579), przedsiębiorcy prowadzący jednostki handlu detalicznego lub hurtowego, w których są oferowane torby na zakupy z tworzywa sztucznego, objęte opłatą recyklingową,o której mowa w art. 40a ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi,powinni uzyskać wpis do Rejestru Bazy danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO), prowadzonego przez Marszałka Województwa. Obowiązek ten, zgodnie z art. 25 ust. 1 ww. ustawy powinien zostać wypełniony do dnia 31 grudnia 2019 r.

Wniosek o wpis do rejestru BDO należy złożyć na formularzu rejestrowym określonym  rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie wzorów formularza rejestrowego, formularza aktualizacyjnego i formularza o wykreśleniu z rejestru (Dz.U. z 2018 poz. 2528 i z 2019 r. poz. 919)(do pobrania na stronie internetowejhttp://bip.rbip.wzp.pl/artykul/rejestr-podmiotow-wprowadzajacych-produkty-produkty-w-opakowaniach-i-gospodarujacych)
w formie pisemnej,
na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Wydział Ochrony Środowiska
ul. Starzyńskiego 3-4 (II piętro), 70-506 Szczecin
tel.: (91) 44-10-200
fax: (91) 48-92-141
e-mail: srodowisko@wzp.pl
Adres do korespondencji:
ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin

Do wniosku o wpis do rejestru dołącza się:

  • oświadczenie o spełnieniu wymagań niezbędnych do wpisu do rejestru lub
  • oświadczenie o braku okoliczności skutkujących wykreśleniem z rejestru

oraz

  • oświadczenie potwierdzające, że dane zawarte w tych wnioskach są zgodne ze stanem faktycznym, (oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań, składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści:

„Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”.
Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.).

Ww. podmioty powinny w formularzu rejestrowym wypełnić dział 1 i 3 wniosku o wpis oraz oświadczenia, a pozostałe dane zaktualizować po 1 stycznia 2020 r., tj. z chwilą uruchomienia  elektronicznego wniosku rejestrowego.

Marszałek województwa, dokonując wpisu do rejestru, tworzy indywidualne konto w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO) i nadaje podmiotowi indywidualny numer rejestrowy. Podmiot jest zawiadamiany o nadanym numerze rejestrowym, o aktywacji konta oraz o nadanym identyfikatorze (loginie) i haśle dostępu do tego konta.

Dodatkowe informacje:

Przedsiębiorcy prowadzący jednostki handlu detalicznego lub hurtowego, w których są oferowane torby na zakupy z tworzywa sztucznego, objęte opłatą recyklingową składając wniosek o wpis do rejestru BDO nie podlegają opłacie rejestrowej.


2019/10/23, Uroczystość patriotyczna w Szkole Podstawowej w Gardnie

W Szkole Podstawowej w Gardnie odbyła się wyjątkowa uroczystość patriotyczna upamiętniająca bohaterów II wojny światowej. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach realizowanego projektu "Walka, Wolność, Solidarność" . W programie uroczystości przewidziano piosenki patriotyczne, wiersze oraz krótki rys historyczny, wprowadzający młodzież w tematykę II wojny światowej.


2019/10/21, Złote, Diamentowe i Kamienne Gody

 W tym roku w Gminie Gryfino aż 56 par obchodzi jubileusz 50-lecia pożycia małżeńskiego, 23 pary obchodzą jubileusz 60-lecia pożycia małżeńskiego i 1 para obchodzi przepiękny jubileusz 70-lecia pożycia małżeńskiego!

Pierwsza uroczystość Złotych i Kamiennych Godów odbyła się w dniu 18 października 2019 roku o godz. 17.00 w auli Szkoły Podstawowej nr 3 w Gryfinie przy ul. Jarosława Iwaszkiewicza 70.
Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino zaprosił 20 par jubilatów złotych godów w celu wręczenia medali przyznanych przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz 1 parę która przeżyła w związku małżeńskim 70 lat.
Kolejne uroczystości Złotych i Diamentowych Godów Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino planuje zorganizować w listopadzie.

Jubilaci 50-lecia:

Krystyna i Janusz Awdymirzec
Aniela i Stanisław Dąbrowscy
Janina i Stanisław Fabianowie
Jadwiga i Stanisław Golisowie
Krystyna i Andrzej Grendowie
Helena i Marian Kaczmarzykowie
Wanda i Henryk Kamińscy
Zofia i Jan Karwowscy
Danuta i Alfred Kumikowie
Janina i Edmund Nikitińscy
Wanda i Kazimierz Miedzińscy
Teresa i Edward Lużeńczykowie
Stefania i Marian Parzyszkowie
Halina i Józef Prusakiewiczowie
Krystyna i Marian Radomowie
Maria i Jan Sasiakowie
Zofia i Kazimierz Szmelcuchowie
Helena i Andrzej Warunkowie
Janina i Bronisław Wasielewscy

Jubilaci 70-lecia:
Anna i Edward Haselbauerowie

Życzymy Jubilatom wielu kolejnych lat w zdrowiu i szczęściu!


2019/10/16, Nowy dyrektor Przedszkola nr 3 im. Kubusia Puchatka w Gryfinie

 Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino zarządzeniem Nr 0050.129.2019 z dnia 15 października 2019 r. powierzył stanowisko dyrektora Przedszkola Nr 3 im. Kubusia Puchatka w Gryfinie, Pani Małgorzacie Pijance na okres od dnia 16 października 2019 r. do 31 sierpnia 2021 r.

Powierzając funkcję dyrektora przedszkola Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino wyraża przekonanie, że przygotowanie merytoryczne i doświadczenie zawodowe przełożą się na pozytywne efekty działalności tej jednostki oświatowej.

Osobne podziękowania odebrała Pani Monika Suwała, która od dnia 01 września 2019 r. do dnia 15 października 2019 r. pełniła obowiązki dyrektora w tej placówce.


2019/10/18, Więcej ryb w Steklnie!

Z inicjatywy Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino oraz Prezesa Polskiego Związku Wędkarskiego Koło nr 18 w Gryfinie Tadeusza Szpunara zarybiono dzisiaj jezioro Steklno.

Do jeziora wpuszczono około 500 sztuk karpia. Kolejna akcja zarybiania zaplanowana jest już za miesiąc, wędkarze planują umieścić w jeziorze taką samą ilość innego gatunku słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych, tym razem będzie to lin.


2019/10/16, Dzień Edukacji Narodowej

W dniu 15.10.2019 r. odbyła się gminna uroczystość z okazji obchodów Dnia Edukacji Narodowej. Zaproszeni goście zostali przywitani przez gospodarza uroczystości - Mieczysława Sawaryna - Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino oraz Pawła Nikitińskiego - Zastępcę Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino. W uroczystości wzięli udział dyrektorzy szkół i przedszkoli, których organem prowadzącym jest Gmina Gryfino, dyrektor Żłobka Miejskiego w Gryfinie, nauczyciele, którzy uzyskali stopień awansu zawodowego nauczyciela mianowanego, nauczyciele szkół i przedszkoli oraz opiekun Żłobka Miejskiego w Gryfinie, którzy otrzymali nagrodę Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino.

Całość uroczystości udoskonalił występ uczniów ze Szkoły Muzycznej I Stopnia w Gryfinie.

Dzień Edukacji Narodowej to szczególne święto, podczas którego można zastanowić się nad rolą edukacji w kształtowaniu postaw młodego pokolenia. To święto całej społeczności szkolnej – dyrektorów, nauczycieli, wychowawców a także pracowników niepedagogicznych.
Z tej okazji Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino składa wszystkim nauczycielom oraz pracownikom administracji i obsługi życzenia sukcesów zawodowych i osobistych oraz wielu twórczych inicjatyw. Niech każdy dzień pracy będzie źródłem własnej satysfakcji oraz społecznego uznania a osiągnięcia podopiecznych będą najwspanialszą nagrodą i zachętą do dalszej pracy.

Nauczyciele, którzy po odbyciu stażu i zdaniu egzaminu uzyskali stopień awansu zawodowego nauczyciela mianowanego:

Pani Aleksandra Misiuna - Gólcz – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 1 w Gryfinie
Pani Edyta Przybysławska – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 1 w Gryfinie
Pani Agnieszka Hajduk - Misiak – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 2 w Gryfinie
Pani Izabela Ławicka – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 2 w Gryfinie
Pani Magdalena Klimas – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pan Sebastian Miesiąc – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Agnieszka Pomykała – nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Jowita Fuks – nauczyciel Szkoły Podstawowej w Chwarstnicy
Pani Ewelina Łuczak – nauczyciel Przedszkola Nr 1 w Gryfinie
Pani Monika Swacha – nauczyciel Przedszkola Nr 1 w Gryfinie
Pani Ewa Tuszyńska – nauczyciel Przedszkola Nr 4 w Gryfinie
Pani Agnieszka Ulas - nauczyciel Przedszkola Nr 4 w Gryfinie

Nagrodzeni Dyrektorzy

Pani Jolanta Kroczak – która do końca roku szkolnego 2018/2019 pełniła funkcję Dyrektora Szkoły Podstawowej Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Gryfinie, która w roku 2019 obchodzi 35-lecie pracy pedagogicznej.
Pani Beata Wójcik – Dyrektor Szkoły Podstawowej w Radziszewie, która w roku 2019 obchodzi 30-lecie pracy pedagogicznej.
Pani Elżbieta Wnuk – Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 2 w Gryfinie
Pani Danuta Bus – Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Izabela Nikitińska – Dyrektor Szkoły Podstawowej w Chwarstnicy
Pani Agnieszka Sudakow –Dyrektor Szkoły Podstawowej w Gardnie
Pani Anna Główczyńska – Dyrektor Szkoły Muzycznej I Stopnia w Gryfinie
Pani Małgorzata Jabłońska – Dyrektor Przedszkola Nr 1 w Gryfinie
Pani Jolanta Krzak – Dyrektor Przedszkola Nr 2 w Gryfinie
Pani Ewa Januszewska – która do końca roku szkolnego 2018/2019 pełniła funkcję Dyrektora Przedszkola Nr 3 w Gryfinie
Pani Beata Brzóska – Dyrektor Przedszkola Nr 4 w Gryfinie
Pani Bogusława Maślana – Dyrektor Przedszkola Nr 5 w Gryfinie
Pani Ilona Bara – Dyrektor Żłobka Miejskiego w Gryfinie
Pan Sławomir Fuks – Dyrektor Szkoły Podstawowej w Żabnicy
Pan Sławomir Głuszak – Dyrektor I Liceum Ogólnokształcącego w Gryfinie

Nagrodzeni nauczyciele:

Pani Aleksandra Stańczyk – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Gryfinie
Pani Wioletta Serwin – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 1 z Oddziałami
Integracyjnymi w Gryfinie
Pani Magdalena Wasilewska – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 2 w Gryfinie
Pani Justyna Dąbrowska – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 2 w Gryfinie.
Pani Teresa Zimnoch – nauczyciel Szkoły Podstawowej w Radziszewie
Pani Jowita Fuks – Nauczyciel Szkoły Podstawowej w Chwarstnicy
Pani Maria Chrobak – nauczyciel Szkoły Podstawowej w Żabnicy
Pani Małgorzata Augustyniak – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Magdalena Ptaszek – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Renata Kuligowska– Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Renata Miśkiewicz – Nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 3 w Gryfinie
Pani Aldona Małyska – nauczyciel I Liceum Ogólnokształcącego w Gryfinie
Pani Anna Szkraba – nauczyciel I Liceum Ogólnokształcącego w Gryfinie
Pani Kamila Długosz – nauczyciel Szkoły Podstawowej w Gardnie
Pani Mirosława Dawidowicz- Góra – nauczyciel Szkoły Podstawowej w Gardnie
Pani Małgorzata Kotnis – nauczyciel Przedszkola Nr 1 w Gryfinie
Pani Agnieszka Kupińska – nauczyciel Przedszkola Nr 2 w Gryfinie
Pani Monika Suwała – nauczyciel Przedszkola Nr 3 w Gryfinie
Pani Agnieszka Ulas – nauczyciel Przedszkola Nr 4 z oddziałami Integracyjnymi w Gryfinie
Pani Katarzyna Urbańska – nauczyciel Przedszkola Nr 5 w Gryfinie
Pani Krystyna Bosiacka – nauczyciel Szkoły Muzycznej I Stopnia w Gryfinie.
Pani Anna Lewczanin – Opiekun w Żłobku Miejskim w Gryfinie
Pani Mariola Małolepsza – Nauczyciel Przedszkola Nr 3 w Gryfinie


2019/10/15, Bezpieczna droga do przedszkola - profilaktyka bezpieczeństwa realizowana przez gminę Gryfino.

Za nami kolejne działania profilaktyczne przeprowadzone przez Referat Spraw Społecznych Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie, Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego w Gryfinie we współpracy z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Policji w Gryfinie.

Kolejne działania profilaktyczne odbyły się pn. "Bezpieczna droga do przedszkola".Działania te skierowane były do wszystkich przedszkolaków z naszej gminy. Dzieci jak zawsze z wielkim zaangażowaniem przystąpiły do zajęć. Zadawały mnóstwo dociekliwych pytań dotyczących bezpieczeństwa w drodze do przedszkola.

Najważniejszym punktem spotkania była nauka bezpiecznego przechodzenia przez przejścia dla pieszych. Nasi instruktorzy bezpieczeństwa podkreślali jak ważne jest aby podczas poruszania się na drodze nie korzystać z urządzeń rozpraszających naszą uwagę. Mówili o tym jak ważne jest obserwowanie tego, co dzieje się na ulicy i w okolicach przejść.

Podczas części teoretycznej zajęć, dzieci mogły w formie zabawy uczestniczyć w symulacjach związanych z ruchem drogowym i przejściem dla pieszych. Po ćwiczeniach w przedszkolu, nastąpiły zajęcia w przestrzeni miejskiej. Każdy przedszkolak wykazał się nabytą wiedzą i z pełną radością bezpiecznie przemarszował przez przejście.

Na koniec zajęć wręczone zostały elementy odblaskowe, dzieci dowiedziały się również jak w prawidłowy sposób korzystać z tych kolorowych elementów, które zapewnią im bezpieczeństwo podczas jesiennych i zimowych dni. Wszystkie działania w ramach profilaktyki bezpieczeństwa przeprowadzone zostały w przedszkolach na terenie gminy. Wzięło w nich udział 427 dzieci wraz ze swoimi opiekunami.

W najbliższym czasie "Bezpieczna droga do przedszkoli" zawita również do oddziałów przedszkolnych, które znajdują się w szkołach na terenie naszego miasta. Akcja będzie kontynuowana również w szkołach, informując o bezpieczeństwie w drodze do szkoły.


2019/10/11, 40. rocznica utworzenia Wolnych Związków Zawodowych Pomorza Zachodniego

 40. rocznica utworzenia Wolnych Związków Zawodowych Pomorza Zachodniego, obchody z udziałem przedstawicieli opozycji w PRL m.in. Stefanem K. Kozłowskim, Janem Witkowskim, Mirosławem Witkowskim, Ludwiką Wujec, Henrykiem Wujec i Zbigniewem Jakubcewiczem.

W ramach uroczystości odsłonięto tablicę pamiątkową na budynku wieżowca przy ulicy Słowiańskiej 5 w Gryfinie, upamiętniającą powstanie Wolnych Związków Zawodowych Pomorza Zachodniego. Wolne Związki Zawodowe Pomorza Zachodniego były trzecią, po Śląsku i Gdańsku, udaną inicjatywą utworzenia niezależnych od władz związków zawodowych.

11 października 1979 r. Deklarację Założycielską podpisało 10 osób ze środowiska gryfińsko-szczecińskiego. Narażając się na represje aparatu bezpieczeństwa odważyli się podać swoje imiona i nazwiska oraz miejsce zamieszkania. Wśród nich byli m.in. Danuta Grajek, Stefan K. Kozłowski, Zdzisław Podolski, Jan Witkowski, Mirosław Witkowski. Ich celem była walka o prawa pracownicze w PRL.

W tym celu w wielu zakładach pracy kolportowali prasę drugoobiegową i ulotki, wydawali własne pismo „Robotnik Szczeciński”, przypominali o ofiarach Grudnia 1970 r., rozwieszali plakaty z okazji różnych świąt patriotycznych, m.in. uchwalenia Konstytucji 3 Maja czy też 11 Listopada, współtworzyli projekt Karty Praw Robotniczych. Wszystkie te działania służyły przywracaniu pamięci historycznej oraz propagowaniu wśród pracowników wiedzy na temat ich praw.


2019/10/08, Konsultacje społeczne dotyczące przyszłości Międzyodrza

Za nami kolejne konsultacje społeczne dotyczące przyszłości Międzyodrza. Spotkanie w Urzędzie Miasta i Gminy w Gryfinie miało charakter otwarty, jego celem było opracowanie optymalnej formuły rewitalizacji tej przestrzeni, która zostanie poddana wycenie, a następnie skierowana do realizacji.

Wody Polskie planują pozyskać środki na rewitalizację Międzyodrza z budżetu Regionalnego Programu Operacyjnego. Nie bez znaczenia jest również udział i wsparcie gmin.

W spotkaniu uczestniczyli: Poseł na Sejm RP Artur Szałabawka, Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino Mieczysław Sawaryn, Dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Szczecinie Marek Duklanowski, radni Rady Miejskiej w Gryfinie, przedstawiciele instytucji związanych z ochroną środowiska, członkowie stowarzyszeń oraz mieszkańcy gminy zainteresowani dalszym losem Międzyodrza.

Spotkanie miało na celu również zapewnienie mieszkańców o alternatywnych rozwiązaniach dotyczących przyszłości tych terenów, po zaniechaniu realizacji poprawy retencyjności Odry i Wisły ze środków Banku Światowego na tym obszarze.

„Okrągły stół dla Międzyodrza” jak nazwali spotkanie przedstawiciele Wód Polskich to chęć wysłuchania głosu opinii publicznej, mieszkańców, samorządowców, ale i miłośników Międzyodrza, którzy korzystają z cieków turystycznie czy rekreacyjnie.

Zaproponowany projekt ma połączyć funkcje turystyczne tego obszaru z działaniami przeciwpowodziowymi i retencyjnymi.

Wszyscy zainteresowani zwracali szczególną uwagę na problem związany z zarastaniem kanałów i koniecznością udrożnienia terenu i pogłębienia kanałów istniejących.

Wody Polskie zakładają wykonanie inwestycji na Międzyodrzu w ramach realizowanych przez siebie projektów ze wsparciem Regionalnego Programu Operacyjnego, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska czy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Zachodniopomorskiego. Inwestycja mogłaby się rozpocząć w roku 2021.



2019/10/10, Akcja „Jedno dziecko-jedno drzewo”

Nadleśnictwo Gryfino wspólnie z Gminą Gryfino wzięło udział w akcji „Jedno dziecko-jedno drzewo”

We wspólnym sadzeniu pamiątkowych drzewek w jubileuszowym roku 95-lecia istnienia Lasów Państwowych wzięli udział wszyscy zgłoszeni rodzice mieszkający na terenie gminy Gryfino, których pociechy urodziły się od stycznia do sierpnia tego roku.

Nasadzono 55 drzewa – 30 dębów dla chłopców i 25 lip dla dziewcząt.

Organizatorzy pragną podziękować firmie Jaeger Polska Spółka z o.o.za wsparcie oraz udostępnienie parkingu uczestnikom akcji.


2019/10/10, Obchody „Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego” w Środowiskowym Domu Samopomocy w Gryfinie

Ten, kto chce pozostać w dobrym zdrowiu, powinien unikać smutnych nastrojów i zachowywać radosny umysł”- pod takim hasłem odbyły się obchody „Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego” w Środowiskowym Domu Samopomocy w Gryfinie. Podczas wydarzenia odbył się wykład mgr psychologii Mateusza Lewandowskiego na temat „Profilaktyki zdrowia psychicznego” oraz przedstawiono charakterystykę zawodów psychiatry, psychologa a także terapeuty.

Podczas obchodów zaproszeni goście mieli okazję również wziąść udział w specjalnej terapii śmiechem. Środowiskowy Dom Samopomocy zapowiedział iż, obchody będą cykliczne i zaprosił wszystkich za rok.


2019/10/07, Powiatowe Zawody Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych

W dniu 6 października 2019 roku na na obiektach sportowych przy ul. Sportowej w Gryfinie odbyły się Powiatowe Zawody Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych z Polski i Niemiec.

Podczas zawodów można było skorzystać z wielu atrakcji m.in.: toru przeszkód Mini Firefighter Combat Challenge, ścianki wspinaczkowej,gier i zabaw dotyczących profilaktyki bezpieczeństwa. Odbyły się również pokazy sprzętu służb mundurowych, i  pierwszej pomocy. Była możliwości wzięcia udziału w konkursach o tematyce morskiej i rybnej a także degustacja ryb.

Wyniki rywalizacji drużyn w kategorii 14 - 16 lat:

1. OSP  Gryfino

2. OSP Krajnik Dolny

3. OSP Czachów

4. OSP Cedynia

5. OSP Trzcińsko - Zdrój

6. OSP Zielin

7. OSP Moryń

Wyniki rywalizacji drużyn w kategorii 10 - 13 lat:

1. OSP Sobieradz

2. OSP Piasek

3. OSP Radziszewo

4. OSP Lubiechów Górny

5. OSP Cedynia

6. OSP Nawodna I

7. OSP Nawodna II

8. OSP Mieszkowice

9. OSP Wełtyń

Organizatorzy wydarzenia:
Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino,
Ochotnicza Straż Pożarna w Radziszewie

Partnerzy:
Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Gryfinie,
Zarząd Oddziału Powiatowego ZOSP RP w Gryfinie,
Zarząd Oddziału Miejsko-Gminnego ZOSP RP w Gryfinie
Starostwo Powiatowe w Gryfinie

Patronat honorowy nad imprezą:
Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

Projekt dofinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państw (Fundusz Małych Projektów w ramach Programu Współpracy Interreg V A Maklemburgia Pomorze Przednie/ Brandenburgia/Polska w Euroregionie Pomerania).


2019/10/02, Spotkanie z mieszkańcami dotyczące budowy obwodnicy w Gryfinie

W dniu 02 października 2019 roku w Urzędzie Miasta i Gminy Gryfino z inicjatywy Posła na Sejm RP Artura Szałabawki odbyło się spotkanie z mieszkańcami dotyczące koncepcji programowej budowy obwodnicy Gryfina w ciągu drogi krajowej nr 31. W spotkaniu uczestniczyli m.in. Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino Mieczysław Sawaryn ,Dyrektor szczecińskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Łukasz Lendner, zastępca dyrektora szczecińskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Grzegorz Dziedzina, pełniący obowiązki Dyrektora Oddziału Zespołu Elektrowni Dolnej Odry Jacek Śniegowski, samorządowcy oraz zainteresowani mieszkańcy.

W październiku zostaną przeprowadzone dalsze spotkania informacyjne z mieszkańcami w celu zaprezentowania wariantów przebiegu drogi.


2019/10/01, Bezpłatne szkolenia "Podniesienie kompetencji cyfrowych"

Gmina Gryfino zaprasza na bezpłatne szkolenia dla mieszkańców gminy z zakresu podniesienia kompetencji cyfrowych. Szkolenia, na zlecenie Gminy, realizować będzie Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorców w Gryfinie. W ramach pozyskanego grantu z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa, w wysokości 150 000 zł, na terenie Gminy Gryfino zorganizowanych zostanie 25 szkoleń dla 300 osób powyżej 25 roku życia.

Szkolenia trwać będą 16 godzin (2 dni po 8 godzin) i obejmą 7 obszarów tematycznych:

1. „Rodzic w internecie”,

2. „Mój biznes w sieci”,

3. „Moje finanse i transakcje w sieci”,

4. „Działam w sieciach społecznościowych”,

5. „Tworzę własną stronę internetową (blog)”,

6. „Rolnik w sieci”,

7. „Kultura w sieci”.

Zapisy i bliższe informacje:

Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorców
ul. Szczecińska 19A
74-100 Gryfino
           
Osoba do kontaktu:
Agnieszka Banuch
cechgryfino_agnieszka@poczta.onet.pl
tel.: 91 416 21 01.

 

Szkolenia realizowane są w ramach projektu pn.: „Podniesienie kompetencji cyfrowych mieszkańców województw: wielkopolskiego i zachodniopomorskiego”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.



2019/09/19, Gmina Gryfino ze wsparciem z Funduszu Dróg Samorządowych!

Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Tomasz Miler wspólnie z Wojewodą Zachodniopomorskim Tomaszem Hincem podpisali umowę na dofinansowanie kwotą 4,2 mln zł przebudowy drogi gminnej nr 410031Z łączącej miejscowość Steklinko z drogą wojewódzką nr 121. Inwestycja będzie realizowana z finansowym wsparciem z Funduszu Dróg Samorządowych.

Wartość zadania wynosi 8,4 mln zł.


2019/09/24, Spotkanie dot. inwestycji na terenie Międzyodrza

W dniu 20 września 2019 roku w Urzędzie Miasta i Gminy w Gryfinie odbyło się spotkanie Ministra Gospodarki i Żeglugi Śródlądowej Marka Gróbarczyka, Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Mieczysława Sawaryna, Przedstawiciela Wód Polskich Marka Duklanowskiego ze środowiskiem wodniaków, wędkarzy oraz rybaków a także samorządowcami w sprawie inwestycji wodnych na terenie Międzyodrza.


2019/09/25, Lokomotywa uśmiechu

W poniedziałek 23 września 2019 r. o godzinie 19:00 na Nabrzeże Miejskie w Gryfinie przybyła sztafeta charytatywna pod nazwą „Wybiegajmy Dzieciom Uśmiech – Lokomotywa Uśmiechu”, której celem jest zbiórka pieniędzy dla Zachodniopomorskiego Hospicjum dla Dzieci oraz aktywizacja mieszkańców całego województwa do aktywności sportowej i charytatywnej. Wraz ze szczecińskimi biegaczami z klubów: Puszczyk Bukowy, śRUNdunia i Monia Team, na nabrzeże wbiegli gryfinianie z: KB Hermes Gryfino i Modlitwy Biegania. Przy poczęstunku w budynku Tawerny odbyło się oficjalne przekazanie pałeczki dla biegaczy z naszego miasta i powiatu, którzy w dniu 24 września o godzinie 15:30 wyruszyli w drogę ostatniego etapu, do amfiteatru w Morzyczynie, gdzie odbyło się oficjalne zakończenie całej akcji.

Lokomotywa Uśmiechu to akcja charytatywna, której celem była zbiórka funduszy na Zachodniopomorskie Hospicjum dla Dzieci oraz aktywizacja środowisk biegaczy, rowerzystów, rolkarzy, chodziarzy nordic walking z województwa. Rozpoczęła się 4 września w Stargardzie i zakończyła 24 września w Morzyczynie. Przebiegła przez wszystkie zachodniopomorskie powiaty.

Gryfiński etap z ramienia KB Hermes koordynował Jacek Rudziński. Głównym organizatorem był Stargardzki Klub Morsów Miedwianie.


2018/11/26, Wykaz aptek z terenu gminy Gryfino, do których można bezpłatnie oddać opakowania po lekach

Wykaz aptek z terenu gminy Gryfino, do których można bezpłatnie oddać opakowania po lekach i przeterminowane leki pochodzące ze strumienia odpadów komunalnych

1. Apteka, 74-100 Gryfino, ul. Łużycka 3 F

2. Apteka "Verbascum", 74-101 Gryfino, ul. 11 Listopada 16

3. Apteka Gryfińska, 74-100 Gryfino, ul. Piastów 10A

4. Apteka Cefarm nr 81-064 , 74-100 Gryfino, ul. Grunwaldzka 6

5. Apteka "Mandragora" , 74-101 Gryfino, ul. Krasińskiego 89

6. Apteka "Vademecum" , 74-100 Gryfino, ul. 1 Maja 15 H

7. Apteka , 74-101 Gryfino, ul. 11 Listopada 66 – 68

8. Apteka "Muszkieter" , 74-100 Gryfino, ul. 9 Maja 14

9. Apteka "W Galerii" , 74-100 Gryfino, ul. Flisacza 63

10. Apteka „Centrum Zdrowia”, 74-100 Gryfino, ul. Niepodległości 28

Przeterminowane leki oraz opakowania po lekach można również dostarczyć do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych:

1. na terenie Składowiska odpadów Gryfino-Wschód, działka 96/16 obręb Wełtyń II, pn-sb 7:00-17:00

2. przy ul. Targowej 9 w Gryfinie, pn-pt 7:00-17:00.